HTML

Társadalmi Mozgalmak

A Társadalomelméleti Kollégium (http://tek.bke.hu) Társadalmi Mozgalmak című köréhez kapcsolódó blog.

Friss topikok

  • juli: "The entry of diverse claims of the working classes, of women into the public sphere, and the infl... (2007.05.02. 17:18) Habermas
  • juli: Én még nem kaptam személyre szabott cuccot. Elküldöd? (2007.04.14. 18:07) Vasárnapi kör (csak a képzavarért)
  • Aliz: A vallasi mozgalmak masok, mint az egyeb mozgalmak, nem? Itt mintha ez nem jonne elo. Meg a "nag... (2007.04.11. 19:45) Network
  • juli: Még a múltkori komment továbbfűzése: akkor most mi van azzal a nyelvvel, ami a mozgalomé, és újrad... (2007.03.28. 18:52) Framing
  • olga: pótoljunk vmi pénteken (csak ne most :P ) (2007.03.21. 23:37) Mi legyen?

Linkblog

3. héten második kör

2007.03.06. 14:48 tarsmozg

A múlt heti elmaradt alkalmat azért egyszer majd bepótoljuk. Ne izguljatok... Gondolkozzatok el rajta, hogy kinek mikor lenne megfelelő.

A jövő hétre Mancur Olsontól a Kollektív cselekvés logikája című könyvet kell elolvasni. Már most ki lehet venni a könyvtárból. (Hozzáférhető itt és itt.) Ez hosszabb lesz, nem fogom beszkennelni, meg feltenni ide... Időben szólok, mert ez tényleg hosszabb.

Olvassatok, és várom a kommenteket a Melucci cikkhez.

Akkor holnap este kilenckor...

4 komment

Címkék: info

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsmozg.blog.hu/api/trackback/id/tr3543578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aliz 2007.03.11. 16:24:26

Miért van az, hogy Olsont nem említi a mikro handoutom, ami pedig tizenöt oldalon át szól a közjavakról? Szociologizáló könyvével Olson kiírta magát a "rendes" közgazdaságtanból annak ellenére, hogy deriválás van benne (ami a kisVarianben pl nincs)? Vagy ő már annyira régi, hogy közgazdasági jellegű hozzájárulásai már nem is izgalmasak? Már csak a szociológusok olvassák? Hol kezdődik a könyvben az az intuíció, amit a jelenlegi Közjavak Közgazdaságtana nem kezel? Mennyi az a probléma, amit a mechanizmus-tervezés, mint módszer megoldott (persze nem akkor, amikor Olson írta ezt, akkor még nem foglalkozott a mech-terv. ezzel a témával), és miben áll akkor a közgazdasági rész múlhatatlan érdeme?

olga 2007.03.13. 19:03:51

OFF: amikor a kis csoportok koherenciájáról beszél, és példaként hozza a gyűlést, ahol túl sok a napirendi pont, és mindenki érdekelt abban, hogy minél előbb vége legyen, de senki nem veteti le a saját ügyét a napirendi listáról, akkor miért jutottak eszembe a TEK-es KOGY-ok? :)
ON: hogy kezelik a kicsi és a nagyobb csoportok a belső törésvonalakat? (pl. szakszerv. béremelésért küzd, ezt megadják azzal a feltétellel, h x embert kirúgnak - akik esetleg szintén szakszerv. tagok, vagy differenciált béremelést kapnak, amibe beleszólásuk van, hogy osszák fel)

zsolti 2007.03.14. 18:18:28

bocs, kicsit későn, és lehet h volt rá válasz,de ezek merültek fel:
mennyire van szabad választása az egyéneknek, hogy melyik elsődleges csoport tagjai lesznek? (család, rokonság, akár barátok)
ha a kis csoportok minden téren hatékonyabbak, akkor miért lesz inkluzív egy csoport, illetve a nagy csoportok miért nem osztódnak fel kisebbekké?

juli 2007.03.14. 19:19:10

Szintén bocsi, hogy későn.
Jó lenne tisztázni, hogy mit tekintünk saját érdeknek. Egy fehér egyetemista milyen saját érdekből csatlakozik a fekete polgárjogi mozgalomhoz?
süti beállítások módosítása